Kuala Lumpur

Efter en läskig flygresa där piloten avbröt första landningsförsöket i “palmträdshöjd” kom vi så till sist med svett i pannan (och ett spontant “jävlar” utbristet när piloten hårt, hårt landar planet på försökt nummer två) ett regnigt Kuala Lumpur. Vi huserar på ett hotell i Bukit Bentang som nöjes och shoppingområdet #1 i KL heter. Från hotellfönstret på åttonde våningen ser vi ett halvdussin shoppingcenter, vart och ett tillräckligt stort för att rymma Nordstan flera gånger om. Nordstan är ca 70 000m2 och Berjaya Times Square är över 700 000m2, dvs tio gånger så stort. Dessutom skall det enligt uppgift finnas ca 60 större köpcentra i stan. Det är kort sagt ett jäkla fokus på shopping i KL! Hamnar man i ett shoppingcenter med “normala” buiker, dvs inte Prada, Gucci, Rolex och de andra ställena som asiaterna verkar vara så förtjusta i är det dessutom billigt. Riktigt billigt! Märkeskläder och -skor kostar halva priset mot i Sverige, teknikprylar är minst 25% billigare än billigaste nätbutiken i Sverige (kopiorna är självklart ännu billigare), maten halva priset. En resa med
tunnelbana/monorail runt halva stan kostar ca 3kr, taxi några tior osv i all oändlighet. Det enda som e.g. är dyrt är öl, vin och sprit men även solen har sina fläckar…
Så, vi har självfallet spenderat en del tid i dessa shoppingcenter (och dess leksaksbutiker). Hittills är resultatet skor, solglasögon, kläder och leksaker.
Ett av de värsta/största som dessutom har blivit vår favorit; Berjaya Times Square har tom en fullstor berg och dalbana!

För att inte bara fastna i köphetsen så har vi valt att besöka några av “måstena” i KL. Det är relativt enkelt att transportera sig i KL. Det är som sagt var billigt men tunnelbanan och monorailen är också ganska heltäckande, så man behöver inte gå många meter i hettan från stationerna. Det enda kluriga är att lära sig att komma ihåg namnen på stationerna. Det blir många ramsor i huvudet innan namnen sitter!
Första besöket blev till de otroligt tjusiga “majskolvarna” Petronas Towers som tronar 452m över havet.
Nästa anhalt blev efter en kort tunnelbaneresa en annan hög byggnad; KL Tower som stoltserar med inte fullt så imponerande 421m över havet (nåja). Fördelen med denna byggnad är att man betydligt enklare kan åka upp i det (för att få tillgång till Petronas måste man stå i kö och biljetterna är starkt begränsade) och få en fin överblick över stan.
Väl uppe så kan man tex ta kort på… ta-dah! Petronas Towers. Ja, vi hade iallafall tur med vädret för utsikten var så bra den kunde bli i en stad som ligger som i en gryta inklämd mellan bergen som effektivt håller kvar avgaser och smog.
Det råder väl inget tvivel om att vi trivs i KL? Nu har vi två dagar kvar i stan innan det är dags att bege sig hem till Sverige igen. Dessa tänkte vi spendera i Batu Caves i ett lamt försök att vara lite kulturella igen (förevändningen till ungarna är att de skall få se apor) och därefter troligen lite, lite mer shopping.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.